SaNG pENc!nTa ILaH!..

"...CiNta paDa bUnGa,BunGa aKan LaYu.. cInTa paDa mAnuSia,ManUsIa aKan MaTi.. tAp!,cInta PaDa Allah,aDaLah c!nTa yAnG kEkaL aBaDi..."

Saturday, December 4, 2010

KOLEKSI KEK

KEK PISANG

Bahan-bahan:

250 gram gula

500 gram tepung gandum

2 biji telur

1 sudu maka susu

½ sudu teh garam

1 cawan pisang lenyek – pisang masak

1 sudu teh baking soda

1 sudu teh serbuk penaik

½ cawan mentega

Cara penyediaan:

Putar mentega dan gula sehingga ringan dan gebu.Masukkan telur yang telah dipukul sedikit diikuti susu dan pisang lenyek.Masukkan tepung, baking soda, serbuk penaik dan garam. Putar/kacau hingga mesra dan tuangkan ke dalam loyang roti/kek yang telah digris dengan mentega.Bakar dalam ketuhar pada suhu sederhana sehingga masak, anggaran selama sejam. Cucuk dengan lidi untuk pastikan kek masak.Sedia untuk dihidangkan panas-panas atau sejuk. Sedap dimakan bersama aiskrim atau sos kastard.

KEK MARBLE MILO

Bahan-bahan:

250g mentega
1 ½ cwn tepung
1 cwn gula caster
1 sudu teh serbuk penaik
3 biji telur
Sedikit esen vanilla
3 sudu besar serbuk milo - campur sedikit air dan dijadikan pes

Cara Penyediaan:

1) Putar mentega dan gula dengan menggunakan electric mixer sehingga putih.
2) Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Putar hingga kembang.
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau dgn senduk kayu pun boleh juga.
4) Ambil sebahagian dari adunan tadi, campurkan dengan pes milo tadi.
5) Tuang ke dlm dulang pembakar secara berselang seli. Bakar selama 50minit.

KEK BUAH KUKUS

Bahan-bahan :-

1lb mentega
6 biji telur
3/4 susu manis
2 gelas omo gula pasir
5 gelas tepung gandum }2 kotak mixfruit } digaul bersama-sama2 sdt baking powder }
2sedikit vanilla
sedikit pewarna kuning

Cara penyediaan :-

Pukul telur dgn gula hingga kembang.Susu dan mentega dipukul hingga sebati.Baru masukkan dalam adunan telur.Pukul lagi hingga rata.Masukkan buah, tepung dan baking powder.Masukkan juga vanilla dan pewarna.Kukus selama 4 jam.

KEK BATIK



Bahan-bahan:
1 buku mentega
1 kg Biskut Merry (1 keping biskut merry dibelah – belah 4 / 6)
4 sudu Gula( ikut manis yg disukai )
Serbuk Koko secukupnya
1 tin Susu Pekat/cair
3 biji Telur


Cara Penyediaan:
Panaskan mentega didalam kuali, bila dah cair masukkan gula sampai cair lepas tu masukkan telur, Susu pekat / cair then masukkan serbuk koko dan milo kacau sampai naik bau sedap then masukkan biskut merryGaul sampai mesra.last sekali masukkan dalam bekas / loyang tekan – tekan sampai mampat dah suam / sejuk baru masukkan dlm peti ais.
~Selamat Mencuba!~

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home