SaNG pENc!nTa ILaH!..

"...CiNta paDa bUnGa,BunGa aKan LaYu.. cInTa paDa mAnuSia,ManUsIa aKan MaTi.. tAp!,cInta PaDa Allah,aDaLah c!nTa yAnG kEkaL aBaDi..."

Friday, December 17, 2010

PerGh..vErY SLurrPy!!!

RESEPI 1: TOMYAM SEAFOOD


Bahan-bahan:

100g isi ayam ( di potong kecil )
100g daging (di potong kecil)
10 ekor udang ( buang kulit dan kepala)
3 ekor sotong ( potong bulat )
1 1/2 – 2 liter air
stok ayam atau daging ( satu periuk sederhana )
3 batang serai
1 inci lengkuas ( dihiris)
1 paket cendawan tiram (250 g)
10 biji cili padi ( di tumbuk )
1 biji tomato
2 labu bawang besar ( potong baji atau potong bulat )
2 sudu makan pes tomyam
1 kiub ayam/daging ( jika suka)
2 camca teh sos ikan ( sos nampla)
1 camca teh gula ( jika suka)
daun ketumbar secukupnya
3-4 helai daun limau purut
3-4 sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah anda)

Cara Penyediaan

1. Didihkan air stock ayam/daging dalam periuk.
2. Masukkan isi ayam dan daging . Masak sehingga daging dan ayam empuk.
3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan dan bawang merah.
4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato dan daun ketumbar.
5. Angkat dan hidangkan.

HASILNYA..Ni haaa...



RESEPI 2: SuP AYAM

Bahan-bahan:

½ ekor ayam
4 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 kuntum bunga lawang
1 inci halia – hiris nipis
2 biji kentang
1 batang lobak merah
Lada sulah secukup rasa
Sedikit daun sup – potong halus
Sedikit minyak untuk menumis
6 cawan air

Cara penyediaan:

Panaskan api, tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang dan halia hingga naik bau.Masukkan ayam, kentang, lobak dan lada sulah. Tutup periuk dan biarkan ayam separa masak.Masukkan air dan biarkan mendidih.Tutup api setelah ayam dan sayur telah empuk. Taburkan daun bawang sebelum dihidangkan.

HASILNYA..Ni Haa..





RESEPI 3: SOtO AyAM

Bahan-bahan:

1 ekor ayam direbus

Bahan-bahan A ( Untuk kuah soto):

3 sudu ketumbar

1 sudu jintan manis

1 sudu jintan putih

2 biji buah keras

3 batang serai

1 inci halia

1 inci lengkuas

10 biji bawang kecil

5 ulas bawang putih

# Kesemua bahan ini dikisar halus

Bahan lain

Sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit bunga cengkih.

Cara membuat

Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih. Kemudian, masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga garing. Masukkan pula air rebusan ayam. Lalu dimasak sehingga mendidih.

Cadangan hidangan

Boleh disediakan dengan nasi impit, bihun atau mee. Lebih menarik selera jika dihidangkan dengan sedikit tauge, bawang goreng, daun sup, bergedil dan ayam yang disiat kecil ( ayam yang direbus tadi)

HASILNYA...Ni Haaa...





Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home